baggrundsfoto hvilud

dkdegb

Gendarmstien

Velkommen på Gendarmstien

Gendarmstien er en af Danmarks smukkeste vandreruter. Den 84 kilometer lange kystvandrerute er inddelt i fem dagsetaper: Bjerg-etapen, Tegl-etapen, Krage-etapen, Strand-etapen og Mølle-etapen. Hver etape bugter sig langs fjordens kyster og byder således på et varieret og til tider kuperet landskab. På vandreruten har du rig mulighed for at opleve sjældne planter og dyr samt mange interessante biotoper og landskaber – fra orkideer, frøer og fugle til tunneldale, klinter og stenrev. Samtidig kan du gå på opdagelse i historien og de mange myter og sagn, der knytter sig til Gendarmstien og grænselandet.

Gendarmstien - dengang og nu

Når du følger Gendarmstien, er det ikke svært at forestille sig, hvordan grænsegendarmerne holdt både øjne og ører åbne, når de til fods gik deres faste ruter langs de stejle skrænter, gennem de hemmelighedsfulde skove og ad de flade strande. Deres opgave var nemlig at holde udkig efter smuglere, som forsøgte at bringe varer ind i eller ud af landet uden at betale den told, der gennem århundreder var en af Danmarks vigtigste indtægtskilder.

Grænsegendarmeriet blev dannet i 1839 for at beskytte toldvæsnets embedsmænd ved hertugdømmernes grænse langs floden Elben. Efter nederlaget i 1864 flyttede den danske grænse sig mod nord til Kongeåen - og i 1866 flyttede gendarmeriet med. Ved Genforeningen i 1920 rykkede grænsegendarmerne igen sydpå og patruljerede langs den nuværende grænse fra Vadehavet mod vest til Als’ sydspids mod øst.

I 1958 overgik grænsekontrollen til politiet, og gendarmkorpset var historie efter mere end 100 års virke. Men brudstykker af Gendarmstien lå der stadig, og i 1980’erne fik man igen øjnene op for den historiske sti.

Hvad betyder ”Gendarm”?

Ordet ”gendarm” bliver brugt i mange lande, men kan ledes tilbage til det franske ”gens d’armes”, der betyder ”mænd under våben”. De franske gendarmer var elitesoldater og fungerede i 1400-tallet som livvagter for kongen. Siden udviklede deres opgaver sig til også at omfatte bistand til politiet i kritiske situationer.

Bjerg-etapen fra Padborg til Sønderhav

Den første etape på Gendarmstien kaldes Bjerg-etapen. For som navnet antyder, er det på denne del af ruten, du møder flest bakker – lige fra Krusåens bakker til udsigtsbakken højt over Kruså og op og ned langs Kollund Skovs stejle skrænter.

Oplev nu

etape 1 ikon

Tegl-etapen fra Sønderhav til Brunsnæs

Tegl-etapen har fået sit navn efter områdets tidligere blomstrende teglværksindustri. Som perler på en snor lå teglværkerne langs kysten, og du finder stadig mange spor i landskabet efter dem.

Oplev nu

etape 3 ikon

Krage-etapen fra Brunsnæs til Gammelmark

Krage-etapen har fået navn efter landskabet Kragesand – men måske også fordi, det er her, kragerne vender…

Oplev nu

etape 3 ikon

Strand-etapen fra Gammelmark til Høruphav

Gendarmstiens Strand-etape fører dig forbi nogle af de bedste strande på ruten – fra den børnevenlige Vemmingbund strand til Sønderborgs populære Sorte strand, der har blåt flag.

Oplev nu

etape 4 ikon

Mølle-etapen fra Høruphav til Skovby

Mølle-etapen har fået sit navn efter møllen ved Vibæk, som er den eneste bevarede af de oprindelige 10 vandmøller på Als. På det meste af ruten har du en smuk udsigt over vandet til halvøen Kegnæs.

Oplev nu

etape 5 ikon

Tak for støtte fra:                    1     partnerlogo    4        5